A Hunyadi projekt hét eseményei (2014)
-
Készült: 2014. április 06. vasárnap
Iskolánk névadójának, Hunyadi Mátyásnak tiszteletére immár második éve szerveztünk emlékhetet reneszánsz irodalmi, zenei és szaktárgyi vetélkedőkkel, kellemes hangulatú programokkal.
Hunyadi Mátyás uralkodási idejének kezdete 1458-ra tehető, de székesfehérvári megkoronázásának ideje 1464. március 29-e. Így pontosan a reneszánsz iskolahétre esett ennek a fontos eseménynek az 550. évfordulója.
Március 24-29-ig izgalommal és lelkesedéssel vettek részt a tanulók és a tanárok a tanítási órák utáni programokon. Minden délutánra jutott érdekesség. Hétfőn reneszánsz hajviseleteket készíthettek a gyerekek. Megtudtuk, hogy akkoriban ideális hajszínnek a szőkét tartották, és a nők középen választották el a hajukat, két fonatot képeztek és ezeket fül előtt függőlegesen rögzítették. A hajfonat végét pedig visszatűzték. Kedden a nyelvtanárok irányításával németül és angolul vetélkedtek a reneszánszról. Szerdán az egész felső tagozat 16 állomásos lovagi próbán vett részt osztályonként 10-15 fős csapatokkal. Az állomásokon a szaktanárok várták a tantárgyaknak megfelelő kérdéscsoportokkal, tesztekkel, játékokkal, fegyverfelismeréssel és malomkőhajítással a gyerekeket. A csütörtöki zenei délutánon a reneszánsz hangszerekkel (fuvola, trombita, lant, hárfa) kerülhettek közelebbi kapcsolatba.
Az emlékhét zárásaként a 8.d osztályosokkal egy kis gasztronómiai ízelítővel és reneszánsz tánccal kedveskedtünk az oroszlányi művelődési ház színpadán. Már két hónappal a programhét előtt elkezdtük a készülődést. Nyolc pár gyakorolta a táncot. Korhű ruhákat szereztünk és alakítottunk át. Poharas tánc lévén a fiúk külön is gyakoroltak, nehogy kiömöljön a szerepléskor a finom nedű.
A legenda szerint Beatrix királyné hozta magával Magyarországra az első szelídgesztenyét, és Mátyás király ettől kezdve gyakran fogyasztotta az akkoriban egzotikumnak számító termést, és egyre gyakrabban rendelt gesztenyével töltött kappant a szakácsaitól. Az emlékiratokban számos fánk, bukta és rétes receptjét megtaláljuk. Sok-sok gyümölcsöt tettek az asztalra, melyek között déligyümölcs is volt. Szinte egyedüli édesítőszerük a méz volt, kevés nádcukorral, nádmézzel ízesített cukrászsütemény készült. Gyümölcsökből mézzel együtt főzték a littáriumokat, magyarul lekvárokat, vagy gyümölcssajtokat, mézes-gyümölcsös kocsonyákat. Marcipánból, pástétomokból valóságos művészi alkotások, szobrászati remekek készültek.
A 8.d osztály tanulói is finoman sütnek, de az édesanyák és a nagymamák is besegítettek, hogy korhű finomságok készüljenek a pénteki napra. Finom mézes krémesekkel, lekvárokkal, gyümölcsös, gesztenyés süteményekkel érkeztünk a művelődési házba, ahol feltálaltuk és felszolgáltuk a remekműveket. Majd következett a borköszöntő, megáldva a reneszánsz lakomákat, és a program betetőzéseként a reneszánsz tánc egy szép zongoradarab kíséretében.
Méltón ünnepeltük a két éve felvett Hunyadi Mátyás nevet. Mindenki kellemesen érezte magát és szép élményekkel gazdagodott a héten. Álljon itt zárásként egy ételköszöntő vers szerencsehozó jókívánsága az egész évre:
„Jó uram kóstold meg szárnyasnak-vadnak levét,
marhának sertésnek legjobbik részét,
s ha nem volt jó étked s italod,
szakácsom fejét porba hullatom,
jer hát, s ha okoztunk neked egy csodás estét,
ennek hírét hintsd a világba szét!”
Varga Katalin
magyartanár